50 jaar Taxibedrijf van Kampen

In 2013 vierde Taxi van Kampen uit Schijndel haar 50-jarig bestaan. Het bedrijf is in 1963 opgericht door Wim van Kampen. Inmiddels is zijn zoon, Jan van Kampen, 25 jaar eigenaar van het bedrijf. En als je in een familiebedrijf zit, werk je 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

“Die werktijden, dat is iets waar je mee opgroeit”, vertelt eigenaar Jan. “Wij kunnen geen winkeldeur achter ons dichtdoen”, vult zus Yvonne aan. Omdat de taxiwereld volgens Jan van Kampen en Yvonne van Lieshout steeds harder en zakelijker wordt, is juist het persoonlijke contact de kracht van hun familiebedrijf.

Taxibedrijf van Kampen 50 jaar
Taxi van Kampen Schijndel

Geschiedenis
In 1963 begon vader Wim van Kampen met een autorijschool en vrij snel daarna met het taxibedrijf. Een rijles kostte toentertijd 7,5 gulden. Op een gegeven moment kreeg hij het verzoek of hij taxi kon rijden. “Voor 4 gulden bracht mijn vader mensen weg binnen Schijndel.” Hij kreeg steeds meer vraag voor taxivervoer en het wagenpark werd al snel uitgebreid met een auto en een scooter. De eerste auto was een Simca. Later kwam er nog een Opel en een Mercedes bij voor trouwvervoer. “In tegenstelling tot nu was het vroeger een stuk gemakkelijker om een taxibedrijf te beginnen.

Als je een rijbewijs had, mocht je taxi rijden. Uiteraard had je wel een  vergunning nodig, maar die kreeg je van de provincie. Zo hadden we een  vergunning voor schoolvervoer en straattaxi.” De communicatie tussen de taxichauffeur en de centrale verliep toen via de telefooncel. De chauffeur belde vanuit de telefooncel onderweg op naar de centrale om door te krijgen of er nog ritten waren. “Naderhand kregen we de mobilofoon, maar die kon wel afgeluisterd worden door de concurrentie. Mijn vader zei dat je altijd moet uitgaan van je eigen kracht. Maar op zich was er genoeg werk, vooral in de horeca. Schijndel telde toentertijd 40 kroegen. Zelf heb ik 25 jaar geleden de zaak overgenomen. Ik ben er mee opgegroeid. Toen ik 12 jaar was, nam ik al de telefoon op en maakte ik de taxi’s schoon.

Wagenpark
Het wagenpark van Taxibedrijf van Kampen bestaat uit 16 voertuigen. Het is  afgestemd op de vervoersactiviteiten van het bedrijf, die bestaan uit rolstoelvervoer, ziekenvervoer, directievervoer, leerlingenvervoer en straattaxi. “We hebben 6 Skoda’s Superb die erg goed bevallen. Van mijn vader hebben we eigenlijk het ‘Ster-virus’ meegekregen, maar deze Skoda’s zijn als taxi erg geschikt. Met name de beenruimte achterin is geweldig, daar kan geen andere auto tegenop. Daarnaast hebben we nog 4 Fordbusjes voor het leerlingenvervoer en 3 Mercedes Vito’s voor schoolvervoer met een rolstoel. Voor het rolstoelvervoer beschikken we over 3 Mercedes Sprinters waarvan er 2 zijn uitgerust met Flex-i-Trans systeem en 1 met het systeem van Tribus.  Binnenkort krijgen we nog 1 bus erbij, waarin ook het Tribus systeem zit. Een aantal voertuigen is voorzien van het datacommunicatiesysteem van Cabman  en drie voertuigen met Taxitronic, dat gekoppeld  is aan de TaxSysPro software
van BSautomatisering. Een doeltreffend en gebruiksvriendelijk programma dat werkt onder Linux en waarmee wij goed uit de voeten kunnen. We hebben meerdere centralisten. Daarnaast kunnen alle chauffeurs de centrale bedienen en ritten inplannen. Binnenkort gaan we overschakelen naar de BCT van Cabman, wat hopelijk veel kosten gaat besparen. Als klein taxibedrijf is het voor ons van essentieel belang om op de kosten te letten, maar dat is best lastig gezien de marges in de taxiwereld.” Want er is de afgelopen 50 jaar veel veranderd voor het taxibedrijf, ook als het gaat om het onderhoud van de inmiddels zestien auto’s. “Terwijl vroeger alles zelf gedaan werd, wordt het  onderhoud nu allemaal uitbesteed”, vertelt Yvonne. “Ook het soort vervoer is veranderd. Vroeger ging het alleen om straattaxi. Daarna kwam het schoolvervoer en rolstoelvervoer en nu verzorgt Taxi van Kampen ook het zittend ziekenvervoer.”

Chauffeurs
Taxibedrijf van Kampen heeft 35 chauffeurs in dienst. Van jong tot oud die deels fulltime en deels parttime werken. “We proberen de ritten zo te combineren dat de chauffeurs voldoende uren kunnen rijden om een redelijk salaris te kunnen verdienen. Dat wordt ook gewaardeerd door het personeel. Er zijn chauffeurs bij die al meer dan 25 jaar in dienst zijn. We hebben ook weinig verloop en de onderlinge contacten en sfeer zijn prima. Daarbij zijn ze ook goed opgeleid. Ze beschikken allemaal over de chauffeurspas en worden ook regelmatig bijgeschoold.
We zijn TX-Keur en dat moet je in ieder geval elk jaar de chauffeurs bijscholen en om de 2 jaar een cursus levensreddend handelen volgen. Bovendien wordt het bij aanbestedingen ook geëist door de gemeenten en zorgverzekeraars. Dit betekent wel extra investeringen in bijscholingen en het wagenpark, dat niet ouder mag zijn dan 10 jaar. Om mee te kunnen doen met de aanbestedingen hebben we ons aangesloten bij franchiseorganisatie DVG. Tegen die grote bedrijven, die vaak heel laag inschrijven, kunnen we niet op. Je ziet ook dat steeds meer kleine familietaxibedrijven worden overgenomen door grote taxibedrijven.” Een jammerlijke ontwikkeling, vinden Jan en zus Yvonne. “Wij denken dat een familiebedrijf veel meer binding met een klant heeft. Dat is de kracht van dit bedrijf. Aan de andere kant gaan familiebedrijven vaak ten gronde omdat ze te sociaal zijn.

Rolstoelvervoer Taxi van Kampen

Bij ons hebben alle chauffeurs een vast dienstverband, terwijl bij grote taxibedrijven veel meer gewerkt wordt met flexibele contracten, ZZP- ers, werklozen of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast hebben wij te maken met loontreden die elk jaar omhoog gaan, waardoor je met duur personeel werkt en niet scherp kunt inschrijven bij aanbestedingen.” Toch is Jan van mening dat investeren in personeel zich uiteindelijk  terugbetaalt. “We hebben hier in Schijndel een goede naam opgebouwd dankzij onze goede  service en chauffeurs. Klachten worden nog dezelfde dag opgelost. En daar mag best een goed salaris tegenover staan. Aan de andere kant zie je dat gemeenten en provincies steeds meer gaan bezuinigen, waardoor de prijzen voor de aanbestedingen onder druk komen te staan. Terwijl er wel wordt verwacht dat je investeert in kwaliteit van het personeel en wagenpark. Daarbij zijn de kosten voor bijvoorbeeld een chauffeurspas en opleidingen de afgelopen jaren fors gestegen. Straks komt daar de investering in de BCT nog bij. Wat dat betreft worden de ondernemers in de taxibranche de duimschroeven aangedraaid.” Volgens Jan is er dan ook geen andere bedrijfstak met zoveel regels en wetgeving.

Schoolvervoer Taxi van Kampen
Zittend ziekenvervoer Taxi van Kampen

Broodroof
De concurrentie in de taxibranche ziet Jan met lede ogen aan. “Waar wij veel last van hebben zijn snorders. In de grote steden lossen de chauffeurs dit probleem vaak zelf op, maar hier kunnen we niet voor eigen rechter spelen.” Een mooi voorbeeld noemt Jan het festival Paaspop, een groot popfestival in Schijndel waar taxibedrijven uit het hele land komen om mensen te vervoeren. “En die chauffeurs wordt geen strobreed in de weg gelegd. Terwijl ik, als ik bij de Nijmeegse Vierdaagse ritjes zou willen rijden, aangesloten moet zijn bij een TTO die alleen maar is weggelegd voor lokale taxivervoerders. Het is in feite de wereld op zijn kop en daaraan valt weinig te veranderen.” Waar Jan wel voor pleit is het afschaffen van de loontreden en soepeler ontslagregels. Ook stichtingen, zorgboerderijen, buurtbussen die subsidie krijgen van de gemeente en met vrijwilligers op bussen rijden, moeten worden aangepakt. “Dit is regelrechte broodroof. Dat dergelijke instellingen gebruik maken van vrijwilligers vind ik prima, maar zet ze dan in om mensen te begeleiden tijdens de rit, zodat de chauffeur zich kan concentreren op zijn werk. Vervoer dat eigenlijk thuis hoort bij de Regiotaxi. Maar ook daar wordt door de provincie steeds meer op bezuinigd. Hoe de toekomst eruit zal zien, blijft ongewis. We hopen als familiebedrijf ons taxibedrijf nog lang voort te kunnen zetten.”